Taallessen in Corona-tijden

Opletten geblazen

We dachten even dat het gevaar voldoende geweken was. De bedrijfstaallessen vatten weer aan, voorzichtig kwamen we weer wat dichter bij elkaar en werden dof uitgeslagen taalzwaarden vlijtig gescherpt. Helaas lijken de cijfers zich weer tegen ons te keren.

Wat nu?

Wat deze akelige periode ons wel heeft bijgebracht is dat we nu bijna allemaal kunnen werken met online videohulpmiddelen. Zoom, Teams, Collaborate, noem het maar. Na een moeizame - en eerlijk gezegd, vervelende - labyrintfase vinden we stilaan onze weg binnen deze nieuwe technologieën.

Al onze lessen gaan momenteel terug 'in het echt' door, al dan niet met het gebruik van mondmaskers maar zeker met respect voor afstand tussen de sprekers. Mocht de cursist zich niet meer veilig voelen op deze manier, dan is er steeds de optie de les online te laten doorgaan.

Voor- en nadelen

Er zijn natuurlijk wezenlijke verschillen tussen een online les en een les 'in het echt'. Online heb je een compleet andere interactie en is de lector vaker aan het woord; je onderbreekt elkaar niet zo snel of je valt minder snel in, waar je dat 'in het echt' wel zou doen. Dat brengt een leukere en leerrijke dynamiek met zich mee. Online missen we dat soort interactie en voelt alles wat afstandelijker aan.

We ervaren bovendien dat een online les van een uur veel vermoeiender aanvoelt dan een les 'in het echt'. Er wordt minder gefilterd, je bent constant gefocust op je scherm en op wat de ander zegt (die hopelijk wel voldoende verstaanbaar is - de juiste microfoon is hier van belang) en er wordt minder over koetjes en kalfjes gepraat. Mogelijk verandert dit nog naarmate we meer online werken.

Voordelen voor de lector zijn natuurlijk dat je je niet moet verplaatsen, dat je tijd wint tussen lessen, en voor de cursist dat hij geen verplaatsingsvergoeding moet betalen. Of deze voordelen opwegen tegen de voorlopig toch gegronde nadelen, dat zal nog blijken ...

Het allervoornaamste is dat we allemaal voor elkaar zorgen en gezond blijven. Met gezond verstand, een portie handgel en de nodige fysieke afstand (anderhalve meter zal wel voldoende zijn) komen we volgens mij al heel ver.

Veerle.